Sağlık

Grip Deyip Geçmeyin !

Grip nedeniyle dikkat edilmesi gereken kümeler kimler? Atabay İlaç Medikal Yöneticisi Uzman Dr. Murat Yaycı, ağır sonuçlara yol açabilen grip hastalığının ciddiye alınması gerektiğini vurguladı. Yaycı, bilhassa kimi risk kümelerinde hastalığın çok daha ağır seyredebileceğinin ve bu risk kümelerine özel tedbir alınmasının koşul olduğunun altını çizdi.

Grip ya da tıbbi ismiyle influenza her yıl dünyada yaklaşık 3-5 milyon kişiyi etkileyen bir hastalık. Yılda 250-500.000 kişinin vefatına neden olan grip virüsü damlacık yoluyla bulaşıyor. Öksürme ve hapşırma ile virüs içeren çok sayıda damlacığın etrafa yayıldığına dikkat çeken Uzman Dr. Murat Yaycı, “Bu damlacıklar ile temas eden her kişiye hastalık bulaşıyor. Grip hastalığına yakalanan herkesin hekim kontrolünde erken tedaviye başlaması gerekiyor. Özellikle bazı risk gruplarında hastalık daha ağır seyrediyor. Bu kişilerin hastalığı daha da ciddiye alması gerekiyor” dedi.

Grip Nasıl Geçer ?

Murat Yaycı, grip hastalığının ağır seyrettiği kümeleri şöyle sıraladı;

  • Yeni doğanlar ve 5 yaşından küçük çocuklar (özellikle 2 yaşın altındaki bebekler)
  • 65 yaş üzeri kişiler
  • Gebe kadınlar
  • Astım, kalp sorunu yahut akciğer hastalığı üzere kronik hastalığı olanlar
  • Aşırı obez kişiler
  • Bağışıklık sistemi zayıf kişiler
  • Bakım meskeninde kalan kişiler

Koruma, tedavi kadar büyük ehemmiyet taşıyor

Grip hastalığında erken tedavinin kural olduğunu vurgulayan Murat Yaycı, “Özellikle risk kümesindeki şahıslarda de gerektiğinde hami olarak antiviral tedavi kullanılmalı. Belirtilen risk kümelerinden birisi mesken yahut iş ortamında grip hastası ile yakın temasa girmişse bu bireyler en az 10 gün boyunca muhafaza emelli antiviral tedavi almalıdır. Zira grip nedeniyle hastaneye yatırılan 65 yaş üzeri bireylerde mevt riski 6.3 kat daha fazla. Grip olan hamile bayanların taşıdıkları bebeklerin mevt riski 3,6 kat, grip olan obez şahıslarda ise vefat riski 2 kat artıyor. Çabucak çabucak bu risk kümelerinin hepsinde grip epeyce ağır seyrediyor. Bu kümelerde tedavi kadar müdafaa da büyük ehemmiyet arz ediyor” diye konuştu. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu