JPMorgan: ABD’nin bazı uzun vadeli avantajları ve Avrupa’nın dezavantajları değişiyor mu?
Investing.com — JPMorgan (NYSE:JPM) stratejisti Mislav Matejka, Pazartesi günü yayınladığı bir notta, yıllardır süren ABD piyasa hakimiyetinden sonra, bazı uzun süredir devam eden varsayımların değişiyor olabileceğini belirtti. Bu durum dengeyi uluslararası piyasalar lehine çevirebilir.
Matejka şöyle yazdı: “Soru şu ki, yılbaşından bu yana ABD’nin geride kalması, uzun vadeli bir çözülmenin başlangıcı mı?” Stratejist, ABD’nin 2010’dan beri büyük ölçüde Muhteşem Yedili olarak adlandırılan teknoloji hisselerinin etkisiyle dramatik şekilde daha iyi performans gösterdiğini belirtti.
Bununla birlikte, bu trendin arkasındaki itici güçlerin azalıyor olabileceğini de ekledi.
Matejka’ya göre, performans farkının %40’ından fazlası Muhteşem Yedili’den kaynaklanıyordu ve “yapay zekanın demokratikleştiği bir dünyada artık eskisi kadar olağanüstü olmayabilirler.”
Stratejist, özellikle JPMorgan’ın şu anda öngördüğü gibi ABD’de bir durgunluk ortaya çıkarsa, “yatırılan sermaye getirisinin hayal kırıklığı yaratabileceği” konusunda uyardı.
“ABD teknoloji sektörü artık bağımsız olamayacak kadar büyük” ve reklam ve tüketici harcamaları gibi döngüsel sektörlere bağlı kalmaya devam ediyor.
Matejka ayrıca ABD dolarının gelecekteki gücünü de sorguladı. Analist şunları söyledi: “Dolar, özellikle reel faiz farkları daralırsa ve Fed’in güvenilirliği test edilirse, tarihsel olarak olduğu kadar güvenli liman gibi işlem görmeyebilir.”
Öte yandan, Avrupa’nın yapısal zorluklarının azaldığını görüyor. “Alman teşviki potansiyel olarak dönüştürücü olabilir” diye yazdı ve bunun büyüklüğünün GSYİH’nin %20’si olduğunu belirtti.
Analist ayrıca Çin’in daha anlamlı mali teşvikler sunabileceğini, düşen enerji fiyatlarının ise Rusya-Ukrayna ateşkesi durumunda Avrupa’ya fayda sağlayabileceğini söylüyor.
ABD’nin şu anda dünyanın geri kalanına göre %43 primli işlem gördüğü göz önüne alındığında, Matejka, “özellikle küresel duyarlılık iyileşirse, uluslararası piyasalar için risk-getiri oranının olumlu yönde asimetrik olabileceğini” savunuyor.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.